Stoppen met roken – Akelei Huisartsenzorg – Den Haag
Akeleistraat 35 M 2565NT Den Haag

Terug naar overzicht

Stoppen met roken

Uit eerder onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen net zo vaak stoppen met roken, maar dat vrouwen ruim 30% meer kans hebben om weer terug te vallen. In het najaar van 2019 is er vanuit het LUMC een nieuw onderzoek gestart waarbij onderzocht is welke factoren hier invloed op hebben. De conclusie uit dit onderzoek was: dat vrouwen veel meer tegen psychologische factoren aanliepen, zoals emoties, somberheid en stress, terwijl mannen meer aanliepen tegen omgevingsfactoren zoals de beschikbaarheid van sigaretten of het feit dat anderen roken. In dit onderzoek is ook nagevraagd wat zou kunnen helpen bij het traject van stoppen en hier is uitgekomen dat vrouwen meer behoefte hebben aan steun en positiviteit met minder druk, en door mannen werd aangegeven dat het minder beschikbaar maken van sigaretten of hulp direct beschikbaar als de trek te groot werd zou helpen (klik hier voor het artikel).

Door dit vooronderzoek is er een nieuwe groepsinterventie ontwikkeld voor mensen die graag willen stoppen met roken: ‘Rookvrij! Ook jij?’

Wilt u graag stoppen met roken en wilt u dit op een nieuwe manier proberen dan de bestaande interventies? Geef uzelf op via onderstaande link.

Het onderzoek houdt in dat u 7 online bijeenkomsten volgt en na een week deel neemt aan een focusgroep van 1,5-2 uur. U kunt zichzelf aanmelden via: https://rookvrijookjij.nl/gender

Dit brengt voor uzelf geen kosten mee, omdat u bijdraagt aan wetenschappelijk onderzoek. Na het onderzoek ontvangt u een cadeaubon!

Heeft u meer vragen? Bel de assistente en vraag naar onze praktijkondersteuner Manouk. Zij kan u meer uitleggen over dit onderzoek.

Publicatiedatum: 10-06-2021